Ada Solomon: "Publicul nu ajunge sa afle cand poate vedea filmele pe ecran"

Adaugata 2013-02-27, la ora 08:39:30
Ada Solomon: A avut un discurs memorabil in cadrul uneia dintre cele mai importante gale ale industriei filmului european. Ada Solomon a urcat la decernarii premiilor de la Festivalul de Film de la Belin in calitate de producator al peliculei care a adus fabuloasa statueta “Ursul de aur” in tara. Desi scenariul lungmetrajului a obtinut doar nota 6.24 la concursul de selectie organizat de Centrul National al Cinematografiei (CNC) in 2010, acestia refuzand finantarea, “Pozitia copilului”, in regia lui Calin Netzer, a reusit sa obtina marele premiu la Berlin.

In seara magica, cand linistea si admiratia pluteau in sala din care straluceau tinutele de gala ale unora dintre cei mai reprezentativi oameni de cinema, la final de Gala, pe scena, Ada a facut sa iasa, in locul focului de artificii, “scantei” la adresa celor aflati la putere in Romania: aceasta le-a atras atentia asupra faptului ca nu fac nimic notabil in sustinerea filmului romanesc, care, in ultimii ani, s-a dovedit a fi un ambasador veritabil in lume.

Revenita in tara, Ada Solomon a acordat un interviu in exclusivitate revistei VIP.

In cat timp estimati ca se vor recupera banii investiti in producerea filmului?
Depinde foarte mult de ce se va intampla atat in salile din Romania, cat si in vanzarile internationale ale filmului. Chiar daca pelicula va avea o cifra record de spectatori in Romania (cifra record pentru film romanesc in conditiile actuale fiind undeva in jur de 100.000 de spectatori), asta inseamna ca, la un pret mediu al biletului de 4 euro, rezulta incasari de 400.000 de euro. In final, dupa plata taxelor si a cotei salilor de cinema, la noi ajung efectiv cam 30% din acesti bani, respectiv 120.000 de euro. Daca vanzarile internationale vor atinge si ele un record pentru un film de limba de circulatie mica, cum este limba romana, acesta ar insemna incasari de 400-500.000 de euro din care la noi vor ajunge cam 75% (dupa scaderea cheltuielilor distribuitorilor), respectiv cam 300-400.000 de euro.
Asadar, intr-un scenariu optimist, am reusi in doi ani sa recuperam cam 500.000 de euro din bugetul de 850.000 de euro. Repet, daca lucrurile merg bine.

Cine a avut ideea vedetelor care sustin film “Pozitia copilului” la Festivalul de Film de la Berlin? Care este povestea campaniei? Este similara cu cea pentru filmul „Pina” de anul trecut?
Este un concept dezvoltat de catre echipa de creatie a companiei Parada, in special Catalin Anchidin si Ilinca Belciu. Ne-am gandit ca sunt multi cei care doresc sa-si exprime public sustinerea fata de valorile romanesti si ca genul aceasta de aducere la cunostinta publicului a participarii intr-o mare competitie internationala, cum este festivalul de la Berlin, transmite energii pozitive. Este cumva similara celei de la „Pina”, cat si celei de la „Tom Sawyer”, dar pune si mai tare accent pe nevoia de participare afectiva a publicului la o constructie, fiecare gand bun, indiferent de unde a venit el, ne-a dat mai multa incredere in noi.

Lipsa promovarii ar fi afectat succesul filmului castigator al Ursului de Aur de la Berlin?
Nu succesul filmului este influentat de campania de promovare, ci aducerea la cunostinta a succesului este rezultatul promovarii. Dupa parerea mea, publicul, care este in continuare dornic sa vada film romanesc, nu ajunge sa afle cand poate vedea aceste filme pe ecran. De fapt, este mai degraba invers: succesul a implinit campania de promovare, a marcat "castigarea pariului" pentru fiecare dintre sustinatori si a dus la o mai buna imprastiere a mesajului.

„In cinematografie nu poti construi nimic de unul singur; totul se cladeste in echipa”
Care a fost reactia politicienilor romani dupa discursul dvs. sustinut in seara victoriei, la Berlin, in care “i-ati tras de maneca”?
Reactia a fost sublima, dar pentru moment ea nu a fost tocmai auzita. Sigur ca sunt lucruri mai importante de facut in momentul de fata in tara, dar sunt convinsa ca beneficiile de imagine pe care le aduce cinematografia, pe care-l aduc in general produsele culturale - cum este filmul - sunt foarte importante si pot fi obtinute cu resurse financiare reduse. Sunt un om optimist de felul meu si cred ca dureaza un pic pana vom avea o reactie aplicata, pentru ca autoritatile doresc nu sa ne felicite pur si simplu, ci sa pornim la o constructie aplicata, solida, la care sa lucram impreuna, nu prin declaratii de presa, ci prin programe aplicate, alocari financiare si strategii cu bataie lunga. Asta e in continuare speranta mea si dupa cum stim, speranta moare ultima.

Cand vorbim despre cinematografia romaneasca, cea mai grava problema ar fi...?
Problemele cele mai grave ale cinematografiei romanesti sunt cateva: subfinantarea, lipsa salilor de cinema, lipsa educatiei cinematografice, iar ca o incununare a tuturora neintelegerea potentialului pe care-l are Filmul ca formator de imagine, ca produs cultural cu larga circulatie si accesibil. Produsele culturale, si astazi Filmul cu deosebire, sunt vitamine pentru starea de sanatate mentala a unui popor.

Ce curiozitati a avut presa straina in legatura cu filmul romanesc? Dar  legat de Romania?
Presa straina nu inceteaza sa (se) intrebe care este secretul acestui rezervor de talente care vin de aproape zece ani neincetat din Romania - indiferent daca vorbim de actori, regizori, scenaristi sau tehnicieni. Si de asemenea, cum reusim sa ne descurcam si sa spargem barierele in conditiile precare ale sprijinului pe care-l primesc cineastii din partea autoritatilor locale.

A existat si momentul in care ati vrut sa renuntati la producerea acestui film? Cand si cine v-a readus la “ganduri mai bune”?
Nu. Au existat momente dificile, incercari peste care trebuie sa treci - asa cum exista la orice film - dar aceste incercari, intrebari nu fac decat sa intareasca echipa si sa genereze un produs mai puternic si mai "legat". Ce este extraordinar in lucrul in cinematografie este ca nu poti construi nimic de unul singur, ca totul se cladeste in echipa, iar legaturile umane care se creeaza pe parcursul lucrului la un proiect nu se compara cu nimic.

de Anca Lapusneanu - 5687 afisari
 
         
 
3.1 - 5299 voturi