Pe mana caror medici s-ar lasa Sorin Oprescu?

Adaugata 2011-10-16, la ora 10:30:21
Pe mana caror medici s-ar lasa Sorin Oprescu? Medic de profesie si cu 21 de spitale in subordine ca primar general, Sorin Oprescu pune sub lupa sistemul sanitar si nu numai. Cum se face ca tot mai multi alesi ai tarii se trateaza in strainatate, lucru pe care l-a facut chiar si primarul general? Ce face pentru a stopa violenta tot mai mare din scolile bucurestene? Primarul spune multe, cu conditia sa-l prinzi la momentul oportun. Inca mai foloseste bancuri pentru a destinde atmosfera, desi e tot mai incruntat in ultima vreme. Despre toate astea, Oprescu vorbeste intr-un interviu acordat revistei noastre.

Ati avea multe de povestit. Veti scrie o carte?
N-am ajuns inca la varsta memoriilor. Tot din memorie vin. Asta e ca-n bancul ala cu betivu': Vine Dumnezeu si-i spune: "Ba betivule, ai cam pacatuit anul asta/ Da Doamne, da./ Ba, ce sa-ti dau eu acum? Un parkinson sau un alzheimer? El a spus: Doamne, da-mi un Parkinson, ca vars jumate de pahar si-mi ajunge sa beau jumatea ailalta. Asa, daca-mi da alzheimer, uit unde-am pus paharul...

Sunteti enciclopedie de bancuri. Unul cu primari?
Nu. Crezi ca spune cineva bancuri in Primarie? Toata lumea e incruntata de treaba. Iar am intrat in faza aia in care am uitat sa mai si zambesc. Toata lumea e preocupata.

De ce potentatii care conduc tara si fac bani aici, se trateaza afara? Intreb pentru ca aveti 21 spitale in subordine, ca primar general. Reneaga sistemul chiar cei care-l conduc?
Pentru ca se uita si ei la televizor unde de ani de zile se arata cum unul din inamicii publici in tara asta sunt doctorii. Eu nu zic ca n-au vina lor, ca fac parte dintre ei si eu stiu foarte bine care este viata. Da, unii sunt indolenti, da, unii sunt spagari. Dar, unii, nu toti. Si atunci, cand traiesti intr-o comunitate si ai un spital la dispozitie, tu stii foarte bine care sunt asa, iar lumea ii ocoleste si astia raman fara bolnavi. Pana la urma, medicii aia nu sfarsesc bine, mai ales nemernicii aia care conditioneaza.

Dar pacientii de lux, desi castiga de pe urma acestei tari in care coordoneaza varii domenii, ei de ce pleaca?
Pacientii de lux nu mai tin seama de nimic cand e vorba de viata lor. Din cauza lipsei de incredere si a serviciului medical respectiv. Cum sa te descurci cu doua paie sa le imparti la trei... Nu poti, n-ai cum. Atunci sigur ca si asistentele isi fac treaba in dorul lelii. Sunt si asa prea putine pentru ca vreun director sa-si permit sa le dea afara. E un cerc vicios ce rezulta din subfinantare. Putine dintre generatiile de asistente au ramas devotate, ele au luat meseria asta ca un loc de munca obisnuit. Unele se transforma in bine, iar pe altele le intereseaza care usa le asigura plecarea de acolo.

N-au ramas prea multi medici pe mana carora Oprescu s-ar lasa!

Pe mana caror medici v-ati da, neconditionat, tinand cont de faptul ca sunteti unul dintre ei?
Pai, n-au mai ramas foarte multi. Sunt cei pe care-i cunosc eu. In rest, doar am mai auzit de cativa. Eu vorbesc acum de segmentul 50-70 de ani. Aici sunt medicii foarte buni. Incet, incet incep sa dispara. Prin pensionare, prin moarte. Eu vorbesc de doua generatii sub varsta mea si de o generatie peste. Pe astia ii cunosc. 

Adica inca mai sunt medici buni?
Da, asta-i cuvantul. Inca mai sunt, inca mai traiesc, inca mai lucreaza si lucreaza cu aceeasi modestie si onestitate pe care le-am cunoscut-o eu dintotdeauna.

Presedintele Basescu spunea, la un moment dat, ca fiecare dintre noi ar trebui sa-si faca, asemeni lui, o asigurare medicala valabila peste tot in lume.
E, se poate face, dar e greu sa ceri asta unui popor sarac. Microbii nu cunosc functii si timp.Te pot lovi cand ti-e lumea mai draga. Au si aia limitele lor. Astea se deconteaza toate, la statul care a facut asigurarea, adica tot in Romania. Aia de acolo sunt contabili. Astia care se ocupa de sanatate, taie de la finatare, fara sa se gandeasca la urmari.

Dar, si dumneavoastra, domnule Oprescu, medic roman, director de spitale, ati ales sa va tratati in alta tara.
Pai, la vremea respectiva, cand mi-am asezat eu un stent pe artera subclavie, noi eram la inceput. Eram cu oamenii ok, dar de multe ori se strica aparatul pentru ca nu aveam service. De multe ori eram de fata cand dadeau jos pacientul de pe masa pentru ca nu mai mergea soft-ul, iar astea nu sunt lucruri placute. Si atunci, daca poti sa eviti lucrurile astea si ai posibilitatea sa o faci, o faci. Baietii aia m-au primit foarte bine pentru ca eram coleg cu ei.

"Ministrul Educatiei e tanar si greseste"

Ministrul Educatiei spunea, zilele trecute ca, daca acum ar avea 18 ani, ar alege o facultate de afara. Normal pentru un ministriu al Educatiei?
E tanar. E tanar si sigur ca greseste si el. Dupa parerea mea e o mare greseala, sa ai o responsabilitate si sa faci un asemenea comentariu. Asta suna ca indemnul ala: "Fugiti!". E o prostie. 

Tot mai multi oameni potentati isi trimit copiii la scoli afara, chiar de pe bancile liceului, desi acesti oameni coordoneaza activitati din tara asta. Nici macar ei nu mai au incedere in sistemele pe care le conduc?
Ei coordoneaza sau se fac ca coordoneaza, pentru ca disolutia institutiilor statului s-a produs in ultimii sapte-opt ani de zile. Romania n-a cunoscut asa o disolutie a statului decat poate acum 60-70 de ani, iar ei isi trimit acolo copiii din simplul motiv ca stiu ca acolo le pot asigura subzistenta si in acelasi timp sa faca parte din generatia globala, care maine va fi la butoane. 

Pai atunci, daca pleaca toti…
Ei, pleaca toti... Nu sunt toti bogati. Nu stiu daca asta nu este si ideea cuiva de a ne lipsi de identitatea nationala si de a deveni o Europa Unita si la propriu si la figurat, in sensul de Uniune a Statelor Europene. Nu stiu daca nu cumva asta este o gandire, o strategie...

Asadar, cei buni, s-au scolit pe vremea lui Ceausescu. Pe vremuri erati apropiat de copiii Ceausescu. Cand i-ati vazut ultima data?
Cand si-a deshumat parintii. De fapt, atunci l-am vazut pe Mircea, cumnatul sau, care a ramas acelasi om deosebit- ma refer la tipul de comportament, de a vorbi. Pe Valentin l-am vazut in urma cu 4-5 ani de zile. Cred ca pe culoarele unui tribunal. Imi facuse unul o plangere penala.

Domnule primar, in scoli, inclusiv in cele bucurestene, este tot mai multa violenta. Ce faceti pentru a o combate?
Totul pleaca de la educatie. De acasa il cresti cum trebuie- sa nu fie hot, golan... astea nu se mai pot recupera. Poate parintii muncesc si sunt vai steaua lor si incearca sa le dea copiilor cat le pot da. Copii traiesc in societatea asta si aleg mereu exemplele care le convin si atunci, sigur ca mintea necoapta te duce catre ideea ca: ce tare-i ala ca are ultima masina, ca se drogheaza, ca are multe fete...

Dar programe, actiuni pentru a diminua fenomenul are Primaria?
Derulez programe, cu asistenta sociala. Din pacate e prea putin. Din pacate,  trebuie sa vina statul cu masinariile lui, sa exprime starea de grija. Iar banii nu au existat niciodata. Dar lipsa banilor nu te scuza. Eu, cu primaria, pot interveni in parametrii financiari pe care-i avem, si o facem. Ne-am ocupat de batrani si o fac in continuare. M-am ocupat de caminele de batrani inainte de Ordonanta aceea vestita; m-am ocupat de cantinele sociale, sa aiba amaratii ce sa manance. Am incercat, impreuna cu Biserica, evident cu biencuvantarea Preafericitului. Sunt parinti care se ocupa de enoriasi. Pentru femei abuzate exista iar programe la nivelul Primariei. Toata lumea ma intreaba unde sunt? Dar nu pot spune. Adresele trebuie sa fie sigure, sa nu vina barbatii peste ele sa-nceapa omorurile. 
de Ella Nica - 3807 afisari
 
         
 
2.9 - 4751 voturi