Valentin Porcisteanu: "Pe sosea este o jungla"

Adaugata 2012-06-18, la ora 07:52:12
Valentin Porcisteanu: Cel mai in voga sportiv al momentului, campionul national la raliu Valentin Porcisteanu povesteste despre ce inseamna sa atingi performanta intr-un sport care in Romania nu se bucura de o vizibilitate prea buna. Care este pretul pe care il plateste pentru ca titlul de campion sa devina o traditie, si care este diferenta intre un pilot cu vocatie si un amator aflati din interviul cu Vali Porcisteanu zis si „Taurete”.

De cand ai simtit pasiunea pentru rally si cat de costisitor este acest sport?
Inca din copilarie am simtit o atractie speciala pentru masini. Mi-am luat permisul si pe vremuri regulamentul prevedea ca trebuie sa ai macar un an vechime de condus pentru a putea face scoala de pilotaj.
La inceput am venit numai cu bani acasa, apoi am reusit sa atrag si niste sponsori. Chiar si la un nivel profesionist este greu sa te lipesti de vreun sponsor si de aceea trebuie schimbata mentalitatea oamenilor in sensul promovarii mai eficiente a acestui sport. Sunt foarte multi care renunta la visul de a deveni piloti tocmai din lipsa de resurse. In ceea ce ma priveste, daca nu eram sustinut de familie, nu puteam ajunge la performanta.

Care sunt idolii tai?
L-am apreciat pe Titi Aur, iar din afara mi-au placut intotdeauna pilotii finlandezi.

Au existat si momente critice in traseu?
In traseu, ceea ce facem noi este o nebunie controlata. Nu este un haos, ci multa organizare. Ca orice pilot insa, am avut si tot felul de iesiri din decor, dar niciuna care sa imi puna viata in pericol. Sistemele de securitate impuse sunt foarte stricte, iar pe traseu nu este la fel ca in strada, unde, desi pare invers, este mult mai periculos. Cu toate acestea, iesirile din decor pot sa spuna multe despre un pilot: daca dupa un astfel de eveniment el se urca la volan si conduce la fel de repede, este bun, daca dimpotriva, renunta si se apuca de jucat sah, sau se urca la volan, dar merge cu trei km la ora, acela nu este pilot adevarat.
Pe de alta parte, sunt foarte multi factori de care depinzi atunci cand esti intr-un concurs: finantele, mecanica, masina, pregatirea ei, copilotul, dictarea, experienta si de ce nu, norocul. Degeaba este pilotul bun daca copilotul este prost. In general, copilotul este comparat cu o a doua sotie.

Cum te-a schimbat acest sport?
Acest sport m-a afectat pozitiv. Devii mult mai matur, incepi sa intelegi ce inseamna viteza, ce inseamna sa mergi repede si in acelasi timp calculat. Realizezi la scurt timp ca ce se intampla pe sosele este o jungla si multi dintre cei aflati la volan sunt iresponsabili. Din postura de sportiv, n-ai de facut altceva decat sa te aperi.

Ai incalcat vreodata normele de viteza legala?
Nu, pentru ca daca o fac, risc sa raman fara permis si sa asist la ceilalti concurenti cum se bat in competitie.
Evident, si mie imi plac masinile puternice, dar aleg sa merg cu o viteza normala. Uneori „ii mai dau cate o caspica”, asa cum se spune in limbajul nostru, dar o fac cu cap, fara sa risc ceva.

„Nu s-au nascut femei care sa evolueze in campionatele de top”
Esti la fel de intelegator si cu gropile de pe carosabil?
Imi folosesc toata vigilenta pentru a le ocoli. Ce-i drept, unele imi mai scapa si mie... Sunt mult prea multe.

Ce inseamna masina pentru tine?
Pentru orice pilot masina presupune mai mult decat un mijloc de locomotie. El trebuie sa fie corp comun cu ea, sa-i cunoasca toate mecanismele.

Ai vreun ritual inainte de competitie?
Exclus. Nu mangai masina inainte de cursa, nu i-am pus niciun nume, desi sunt tot felul de piloti care isi poreclesc masinile in fel si chip. Nu sunt nici superstitios. Sunt doar realist cu sansele pe care le am.

Inteleg ca acest sport este costisitor. Dar despre ce castiguri vorbim?
Din punct de vedere material castigurile sunt zero.

In afara de sacrificiul material, ce alte sacrificii ai facut?
Investesti foarte mult timp si prin urmare nu poti sa avea un loc de munca normal. Din fericire, viata personala este in regula, pentru ca iubita mea, Alina Bunica este in aceeasi hora, fiind tot pilot. Suntem impreuna de aproape cinci ani, dar inca nu ne gandim la casatorie. Cazul meu este unic si asta pentru ca nu prea mai sunt femei-pilot.

Exista competite intre voi?
Nu. Ea nu conduce masini de top care se bat pentru primele locuri in competitie.

Este adevarat ca barbatii sunt cei mai buni soferi?
In trafic foarte multe femei ii pot dovedi pe barbati, dar in curse nu prea s-au nascut femei care sa evolueze in campionatele de top. Barbatii au mai mult curaj.

de Valentina Nastase - 5205 afisari
 
         
 
3.0 - 5042 voturi