POZA:
   
 

Mihai Leu: "Conduc de la 12 ani"

Mihai Leu – campion mondial la box profesionist, dar si campion national la raliu in anul 2003 – ne-a vorbit despre cum se simte in ipostaza de simplu sofer in trafic, dar si despre ce inseamna sa investesti intr-o masina care sa-ti satisfaca toate preferintele. Fostul sportiv, care le-a deschis drumul catre o cariera in box unor pugilisti precum Francisc Vastag si Leonard Doroftei, uraste sa mearga cu viteza pe sosele, reprezentand un adevarat model pentru soferii din trafic.

Care sunt criteriile dupa care ti-ai ales automobilul, acel Mercedes?
Cel mai mult a contat sa fie o masina sigura. Desi pare ciudat, este cel mai important lucru pentru mine. Apoi, m-a interesat foarte mult puterea motorului.

Este important consumul intr-o astfel de alegere?
Masina mea este intr-adevar extraordinara; cu cat un automobil consuma mai putin, cu atat mai bine.

Este adevarat ca barbatii sunt mai atenti la aspectul exterior al autoturismului decat femeile?
Nu stiu, dar mie mi se pare ca este foarte important. Oricat de buna ar fi masina, daca nu-ti place cum arata, nu prea esti dispus sa o cumperi.

Conteaza marimea portbagajului pentru familia ta?
Baiatul meu este destul de mare, asa ca, de obicei, circul doar eu cu sotia. Masina mea are doua usi si un portbagaj destul de incapator.

Este importanta culoarea?
Bineinteles! Am vazut, in ultima perioada, ca firmele angajeaza specialisti care se ocupa de acest aspect. In general, cam toate culorile in care se fabrica o masina chiar se potrivesc foarte bine.

Cum circuli de obicei?
Conduc foarte linistit pe sosele. Va dati seama ca, mergand atata timp cu viteza mare la raliu, am sarit de multe ori calul. Am avut destule peripetii. Intr-un top al iesirilor in decor, cred ca as fi intre primii zece piloti. De aceea imi dau seama la cate riscuri se supune oricine circula pe sosele. Incerc sa conduc foarte atent,
fiindca daca nu esti un sofer responsabil, nu te pui numai pe tine in pericol, ci si pe alti participanti nevinovati la trafic.

Ai parcurs trasee lungi cu masina personala?
Timpul se scurge pe zi ce trece, asa ca, daca plec in destinatii mai indepartate, aleg totusi avionul. In rest, conduc cu mare drag, fiindca imi face placere.

Conduci si la munte?
De obicei imi place, dar nu atunci cand am treaba. Nu sunt neaparat fanul autostrazilor, ci prefer drumurile cu mai multe viraje. Unul dintre preferatele mele este, de exemplu, drumul Silvas – dupa denumirea populara – care duce la Manastirea Prislop din judetul Hunedoara. Aveam acolo o proba de raliu care imi placea foarte mult, cu viraje in urcare si in coborare.

Ai fost chiar tu organizatorul unui raliu. Cum ti s-a parut?
Raliul Aradului a fost excelent. Consider ca este una dintre cele mai bune curse din Europa. Pilotii care au participat la editia din acest an si observatorii de la Federatia Internationala de Automobilism au declarat ca este o etapa care are probe de anvergura unui campionat mondial. Acum sase ani, organizarea acestui raliu pornea de la zero, iar acum am reusit sa coordonez o etapa internationala. Consider ca acest raliu are sanse sa devina prima etapa de campionat mondial din Romania.

Mai este lumea pasionata de raliu in aceste vremuri?
Peste tot exista oameni care iubesc raliurile, mai ales in Arad, unde am reusit sa gasim probe speciale foarte frumoase. Suntem recunoscatori pentru implicarea autoritatilor din oras. Aradul candideaza la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021, iar toate aceste lucruri cumulate au facut ca acolo sa se poata crea un eveniment deosebit.
Cum ti se pare traficul din Bucuresti? Ai circulat cu mijloace de transport in comun?
Sa stiti ca n-am o problema cu acest lucru. Daca vin in Bucuresti, stau doua-trei zile si am multa treaba, iar de obicei folosesc masina. A fost insa o situatie cand trebuia sa urcam in Poiana Brasov si i-am propus sotiei sa luam autobuzul, ceea ce am si facut, pana la urma.

Ce sfaturi ai pentru soferii indisciplinati din trafic? Ti s-a intamplat sa ai conflicte cu cei din Capitala?
Nu prea, dar avand experienta la volan, nu accelerez prea tare. Participand la raliuri, va dati seama ca stiu ce am de facut. Cred ca am reactii bune in orice situatie. Traficul e aglomerat si niciodata nu stii daca ceilalti pot sa reactioneze bine. De exemplu, un sofer care intra intr-o depasire la limita il pune si pe cel care vine din sens opus intr-o situatie foarte grea. Nu se stie niciodata ce reactie va avea soferul de pe contrasens; se poate speria si poate lovi masina sau chiar mai rau... In afara de faptul ca iti pui viata in pericol, risti sa ai alti oameni pe constiinta, ceea ce mi se pare un lucru deosebit de grav.

Ce masina foloseai cand ai invatat sa conduci?
Prima mea masina a fost un Oltcit, dar nu am condus-o multa vreme.

Ce varsta aveai atunci?
18 ani… Bine, inainte sa circul pe sosea, incercasem pe camp, unde nu se circula cu masina. Practic, conduc de la 12 ani. Imi amintesc ca am urcat la un moment dat la volanul unei Škoda. Pe vremea aceea, benzina era de calitate proasta, facand motorul sa nu functioneze la ralantí. Cu alte cuvinte, daca nu accelerai, motorul se oprea. Apasam ambreiajul, scoteam din viteza, iar atunci franam cu piciorul stang, in timp ce cu dreptul apasam pedala de acceleratie, sa nu se opreasca motorul. Acest lucru m-a ajutat foarte mult la curse. Atunci cand un pilot din Anglia mi-a spus ca la raliu trebuie sa franez cu piciorul stang, totul a devenit foarte usor si a functionat excelent. Asa ca, iata, pana si perioada grea din comunism mi-a adus un avantaj…

Nu ai fost pasionat de motocicletele?
Nu prea. Iubesc foarte mult masinile. Imi plac si motocicletele, dar nu pot spune ca ma pasioneaza.

Ce ti-ai cumparat dupa acel Oltcit?
La 19 ani aveam o Dacie 1300. Dupa aceea am plecat in Germania.

Ce s-a intamplat acolo?
Alta lume, alte masini. Primul automobil pe care l-am avut in Germania a fost un Mercedes-Benz 190. Mi-a placut foarte mult.

Ai primit oferte de a prezenta emisiuni auto?
Da, au fost cateva discutii, dar nu s-au concretizat.

Cat de dificil este sa organizezi un eveniment de raliu? Exista drumuri suficient de bune in Romania?
Raliurile se organizeaza, de obicei, pe drumuri publice – bineinteles, cu circulatie temporar inchisa. Se aleg sosele cu cat mai multe viraje. Cel de la Arad este o cursa „de macadam”, avand loc pe drumuri forestiere. Am un prieten pe nume Ciprian, alaturi de care ma ocup acum de Raliul Aradului. Pentru ca a avut ideea organizarii acestei etape si credea ca totul este foarte simplu, rad cu el in fiecare an cand, pe parcursul raliului, slabeste cam trei-patru kilograme. Este foarte mult de lucru. La anul, cursa va avea loc in luna mai, dar noi  ne-am apucat deja de treaba. Pe baza minusurilor editiilor precedente, asternem pe hartie tot ce vrem sa facem in anul respectiv, adica idei de imbunatatire si de evolutie.

 
         
 
1.7 - 14 voturi
 

Ultimele articole FREE