POZA:
               
 

Turismul in Bucuresti, o posibila destinatie medicala

Odata cu cea de-a patra editie a Forumului International pentru Turismul de Sanatate (FITS), am aflat pentru prima oara despre turismul medical. Pana acum ne imaginaseram turismul ca pe o insiruire de vizite in anumite locuri de interes, insa odata cu directiva europeana 24/2011/UE privind asistenta medicala transfrontaliera, din 25 octombrie 2013, cetatenii Uniunii Europene nu numai ca au dreptul de a-si alege locul in care sa primeasca ingrijiri medicale, ci pot primi de la casa de asigurari o decontare a tratamentelor, in limita costului din tara de origine a pacientului. Astfel, de exemplu, un englez s-ar putea trata in Romania sau in Polonia…

Cu alte cuvinte, a fost deschisa piata tratamentelor medicale. In mod paradoxal, tarile mai putin dezvoltate ale UE pot beneficia cel mai mult de pe urma acestei deschideri, pentru ca, in general, sanatatea e mai scumpa in tarile mai evoluate, desi calitatea serviciilor este relativ similara. Bucurestiul ar putea astfel deveni o excelenta destinatie turistica medicala.

Sistemul privat de sanatate, fie ca vorbim despre cabinete stomatologice sau despre mari clinici, ofera in general servicii medicale de foarte buna calitate.

Alexandru Constantin, presedintele Asociatiei Romane de Turism Medical, este foarte increzator in viitoarea dezvoltare a acestui domeniu in tara noastra. „Bucurestiul este un centru de excelenta al medicinei din Romania. In ultimii ani, s-au facut investitii majore in sistemul privat din acest oras”. Cu alte cuvinte, modernizarea aparaturii si a servicii medicale au fost asigurate de sistemul privat de sanatate, lucru resimtit in mod direct de pacienti. Nici nu este de mirare, avand in vedere ca turismul medical este unul dintre cele mai dinamice industrii ale lumii. „Conform studiului Transparency Market Research din anul 2013, piata turismului medical la nivel global a fost evaluata, in 2012, la 10,5 miliarde de dolari si va ajunge, in 2019, la 32,5 de miliarde de dolari. In acest context, tot mai multe tari (India, Turcia, Polonia, Ungaria etc.) investesc importante resurse financiare pentru a se promova si a atrage cat mai multi pacienti”, ne-a declarat Alexandru Constantin.

Fiecare sistem de sanatate are insa problemele sale. Presedintele Asociatiei Romane de Turism Medical ne-a explicat: „Sunt multe tari, de exemplu Marea Britanie, in care exista liste de asteptare foarte lungi pentru interventii chirurgicale asupra unor pacienti care sufera de afectiuni care nu pun viata in pericol, dar creeaza disconfort major (protezare de sold etc.). In Romania exista spitale private multidisciplinare in care se pot efectua proceduri medicale complexe, cum ar fi cele din domeniile chirurgiei cardiovasculare, ortopedice sau interventiile minim invazive”.

Chiar daca experientele pacientilor din sistemul public de sanatate nu sunt prea placute, pregatirea profesionala a medicilor romani nu poate fi pusa la indoiala, lucru dovedit de numeroasele lor plecari in alte tari membre ale UE, odata cu incheierea studiilor. Din punct de vedere al serviciilor medicale oferite, Bucurestiul poate rivaliza usor cu oricare alt oras din statele membre ale UE. Concluzia este ca formarea profesionala asigurata de universitatile si spitalele publice si investitiile foarte mari ale sectorului privat au transformat Bucurestiul intr-o potentiala destinatie de top pentru turismul medical.

Bucurestiul este unul dintre cele mai vii orase din Romania
Adevarul este ca despre Bucuresti se poate spune orice, mai putin ca ar fi plictisitor. Pe langa multitudinea de obiective turistice unice care pot fi vizitate – precum Muzeul Taranului Roman, Muzeul Satului, Palatul Parlamentului sau Palatul Telefoanelor de pe Calea Victoriei –, in Bucuresti se organizeaza o sumedenie de evenimente foarte bune: concerte care strang zeci de mii de participanti, mari festivaluri de muzica (Festivalul „George Enescu”, SummerWell, Artmania etc.), dar si alte evenimente culturale, precum: Noaptea Alba a Muzeelor, Noaptea Alba a Galeriilor de Arta, Street Delivery etc. Astfel, putem spune ca Bucurestiul este unul dintre cele mai vii orase din Romania.

In Capitala gatesc bucatari de inalta clasa (Patrizia Paglieri, Joseph Hadad, Catalin Stefanescu etc.), fapt dovedit de numeroasele restaurante foarte bune. Dintre cele cu specific romanesc, doua dintre cele mai interesante se gasesc in Centrul Vechi: Lacrimi si Sfinti al lui Mircea Dinescu si Caru’ cu Bere, acesta din urma fiind un adevarat magnet pentru atragerea turistilor straini.

Bucurestiul ofera si experiente de shopping dintre cele mai diverse, de la micile consignatii de vechituri si antichitati pe care le intalnim pe stradutele centrale, pana la modernele si sofisticatele malluri. Tot in Capitala sunt organizate mici targuri la care se vand lucruri facute de mana: bijuterii, haine, genti etc.

Cu alte cuvinte, Bucurestiul este un loc cel putin interesant, atat pentru tinerii care vor sa-si petrecea noptile in cluburi si zilele vizitand muzee sau mergand la cumparaturi, cat si pentru oamenii mai in varsta, care isi doresc sa se relaxeze plimbandu-se pe bulevarde frumoase si mancand la restaurante bune.

Daca luam in considerare atractiile din afara orasului, ca palatele Stirbey si Mogosoaia, oferta turistica devine si mai variata.

Capitala noastra sta bine si la capitolul cazare. Pe langa marile lanturi hoteliere Ibis, Novotel, Mariott sau Hilton, in oras mai sunt si hoteluri mici, cochete, cu personalitate. Cu ocazia unei editii a Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical, l-am cazat pe Ioan Holender, invitatul nostru special, la micul Hotel Scala, o cladire situata central, aproape de Bulevardul Magheru, cu servicii bune si camere foarte spatioase. Cel putin domnul Holender a fost foarte multumit, ceea ce nu-i putin lucru... Pretul unei camere este de sub 100 de euro pe noapte.

Din postura de oameni carora le place sa calatoreasca, putem spune ca viata in Bucuresti este mult mai ieftina decat traiul in Londra, Paris, Bruxelles, Cracovia, Budapesta sau Milano. O masa de doua persoane la un restaurant oarecare din Paris sau Bruxelles costa in jur de 30 de euro, in timp ce un bilet la muzeu este aproximativ zece euro. In Londra, numai pentru transportul in comun trebuie sa scoatem din buzunar zece euro pe zi.

Ce ne mai lipseste?
Asadar, de ce n-ar deveni Bucurestiul o destinatie la fel de interesanta pentru turismul medical? Cu ocazia FITS l-am cunoscut pe Keith Pollard, directorul publicatiei International Medical Travel Journal, care ne spunea ca, pentru Anglia, Romania nu exista ca destinatie turistica medicala. Alexandru Constantin sustine ca, pentru un pacient care doreste sa primeasca tratament in alta tara, printre cele mai importante criterii se numara siguranta si credibilitatea destinatiei. Pretul, timpul de asteptare, profesionalismul medical, dotarile de ultima generatie sunt alte elemente decisive in alegerea unui pacient. Turismul medical este unul dintre putinele domenii pentru care Romania are fond, dar nu are forma. Ce lipseste de fapt? Cel mai important lucru: promovarea...

de Ion Borsan - 43523 afisari
 
         
 
1.1 - 16 voturi
 

Ultimele articole FREE