POZA:
         
 

Razvan Burleanu, presedinte FRF: "M-am nascut cu fotbalul in casa"

Unul dintre personajele dinamice ale verii este noul presedinte al Federatiei Romane de Fotbal, Razvan Burleanu. Ca orice competitie care naste dispute, nici candidatura acestuia nu a fost trecuta cu vederea in peisajul sportiv. Razvan Burleanu nu este nici pe departe un intrus in lumea fotbalului de performanta. Dimpotriva. Dupa ce a urmat cursurile Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti, in 2008, a devenit co-presedinte al Institutului European pentru Democratie Participativa – Qvorum. Ajuns la Bucuresti, a continuat sa joace cu regularitate fotbal impreuna cu colegii sai de facultate si sa urmareasca cu un interes sporit fenomenul sportiv in sine. Atunci a prins contur ideea institutionalizarii si dezvoltarii minifotbalului din Romania prin crearea unei Federatii care sa fie construita pe alte valori si principii manageriale decat FRF. Pe principiul, de ce ti-e frica, de aia nu scapi, iata-l la carma acestei institutii.

Domnule Burleanu, ati caștigat alegerile pentru președintia Federatiei Romane de Fotbal intr-un moment in care parea ca nimic nu se mai poate schimba in fotbalul romanesc. Care a fost secretul victoriei dumneavoastra?
Nu este vorba de niciun secret. Așa cum imi place sa spun, o victorie, ca sa poti crede in ea, trebuie sa o construiești. Am avut cel putin trei atuuri care au facut diferenta atunci cand am intrat in aceasta cursa. Determinarea de a caștiga, un program de campanie și faptul ca veneam din afara sistemului.

De unde determinarea de a caștiga?
Pentru ca sunt unul dintre iubitorii fotbalului romanesc. M-am nascut cu fotbalul in casa, tatal meu fiind ani de zile jucator de prima divizie. Eu insumi am practicat fotbalul de performanta pana la varsta de 18 ani, ramanand pe urma puternic ancorat emotional de acest fenomen sportiv. Prin urmare, ca orice iubitor adevarat al fotbalului, ma simteam afectat și revoltat ori de cate ori vedeam grozaviile care se petreceau in interiorul fenomenului sau cand observam cat de rudimentara era abordarea vechii conduceri a FRF. Deci, ca sa va raspund la intrebare, determinarea cu care am intrat in cursa a fost alimentata de disperarea pe care o resimteam la gandul ca fotbalul ca fenomen sportiv risca sa ajunga profund corupt, total neperformant și chiar sa dispara in insignifianta. A nu se intelege ca ma erijez in postura de salvator, dar sunt ferm convins ca performanta nu ar mai fi putut sa apara pe un teren care era deja profund viciat.

Nu v-ati temut ca fiind foarte tanar (30 de ani n.r.) oamenii nu va vor acorda increderea lor?
Absolut deloc. Dupa cum va spuneam un pic mai devreme, faptul ca eram din afara fenomenului a reprezentat un atu, o garantie pentru alegatori ca nu fac parte din grupurile de interese care au folosit fotbalul pe post de sursa de drenare a unor beneficii ilicite.
Tineretii ii datorez intelegerea mult mai proaspata asupra lumii. Am o alta viziune despre cum trebuie sa arate o institutie, despre cum trebuie sa fie organizat sportul ca fenomen social și ca afacere valida pe piata. Aceasta viziune despre care va vorbesc se bazeaza pe principii de management și valori precum profesionalismul, meritocratia, integritatea…

In cele cateva luni care au trecut de cand ati preluat mandatul de președinte al FRF chiar am senzatia ca se simte inceputul unei schimbari.
Ma bucur foarte mult sa aud acest lucru. Intr-adevar, am facut deja schimbari importante atat in plan administrativ, cat și in plan sportiv.

„Nu am avut și nu imi voi lua anul acesta concediu pentru ca sunt foarte multe lucruri de facut”
Astazi va pare rau ca nu ati continuat o cariera fotbalistica?
Nu, pentru ca atat cercetarea academica in domeniul știintelor politice, cat și inceputul de cariera pe care l-am avut in administratia centrala mi-au oferit satisfactii.

Cum s-a raportat familia dumneavoastra la acest succes?
Au fost foarte fericiti cand au auzit ca am reusit și am ambitia sa ii fac mandri de lucrurile bune pe care mi-am propus sa le intreprind din postura de președinte al FRF.
Daca vorbim despre familie trebuie adaugat totuși ca o astfel de pozitie vine și cu multe sacrificii pe care trebuie sa le faci. Nu vreau sa se creada ca ma plang, insa absenta timpului dedicat familiei este o realitate. Nu am avut și nu imi voi lua anul acesta concediu pentru ca sunt foarte multe lucruri de facut; arareori ajung acasa la sfarsit de saptamana, intrucat trebuie sa fiu prezent la diferite evenimente fotbalistice.

E totuși bine ca la 30 de ani sa nu va bucurati și de timp liber?
Reușesc sa imi mai creez mici ferestre pentru lectura sau pentru cate un film, din cand in cand. Insa, opinia mea este ca la 30 de ani ceea ce conteaza nu este timpul liber, ci ceea ce construiești cu timpul tau. Aceasta este varsta la care ai forta fizica și determinarea sa poti lupta pentru proiectele in care crezi.

Daca tot ati pomenit de lectura, ce gen de literatura va place?
Prefer literatura memorialistica, dar ma simt foarte atras și de literatura de specialitate pe care nu o parcurg doar din dorinta de a fi up-to-date, ci și din placerea de a fi in contact cu ceea ce am putea numi „cunoaștere”.

In cadrul Federatiei, aveti un proiect anume care sa va solicite in mai mare masura atentia decat altele?
Da, exista proiectul 4 The Future dedicat exclusiv revitalizarii sectorului de juniori. Este cat se poate de clar ca nu ne putem intoarce la performanta decat daca vom fi capabili sa creștem și sa educam noi generatii de jucatori. Or aceasta presupune regandirea in totalitate a modului in care s-au facut lucrurile pana acum. E vorba in primul rand de a putea asigura corectitudinea selectiilor, cooptarea unui personal de calitate și asigurarea conditiilor tehnice de ultima ora necesare pentru antrenamentele moderne.

Știu ca inainte de a deveni președinte al FRF ati construit in Romania un fenomen sportiv de masa denumit „minifotbal”. Mai continuati sa va ocupati și de aceasta ramura sportiva?
Minifotbalul este in continuare, alaturi de fotbal, unul dintre proiectele mele de suflet. Ganditi-va ca am pornit de la un numar de cateva echipe și am reușit ca in prezent sa avem peste 30.000 de jucatori de minifotbal legitimati. Este un proiect care a pornit din pasiunea pentru fotbal și din dorinta de a le da iubitorilor acestui sport, care nu sunt profesioniști, șansa de a se confrunta in competitii și de a face, de ce nu, mișcare in mod constant.
Dupa caștigarea alegerilor mi-am dat demisia din functia de președinte al Federatiei Romane de Minifotbal. La nivel european insa, continui sa detin pozitia de președinte al Federatiei Europene de Minifotbal, organizatie in cadrul careia Romania joaca un rol foarte important tocmai datorita modelului de succes care a marcat parcursul dezvoltarii federatiei nationale.

Care ar fi cel mai important lucru pe care ati dori sa il realizati in mandatul dumneavoastra?
Evident, o revenire a echipei nationale a Romaniei in elita fotbalului european și mondial. Nu va fi simplu, insa voi intreprinde absolut tot ceea ce tine de mine și de echipa manageriala pe care o conduc pentru ca acest lucru sa devina realitate. Fixarea unui astfel de obiectiv inseamna de fapt sa lucrezi foarte mult la orientarea intregului sistem fotbalistic spre performanta, pentru ca echipa nationala este doar partea vizibila, rezultatul, daca vreti, al unui intreg circuit de selectie și formare la nivel national.

de Edith Alexa - 63006 afisari
 
         
 
1.1 - 17 voturi
 

Ultimele articole FREE